Gisteren heb ik samen met een ervaren imker uit de buurt (Fons) aan zwermverhindering gedaan. Zoals je misschien wel weet, krijgt elk bijenvolk in de periode april-mei zin om te gaan zwermen. Het is een natuurlijke manier om aan volkvermeerdering te doen. De kast geraakt nu overvol met werksters en darren (de mannetjes). De werksters die voor de koningin zorgen zetten haar op dieet (madam kan anders niet vliegen) en er worden jonge koninginnen opgekweekt (het aanzetten van moerdoppen). Het moment voordat de nieuwe koninginnen zouden uitsluipen, vertrekt de oude koningin met de helft van het volk, op zoek naar een andere stek. Een zwerm honingbijen zal het waarschijnlijk niet overleven, want het aantal geschikte nestplaatsen is zeer beperkt geworden bij ons. Ze zoeken dikke dode bomen waar een gat in zit en dergelijke. Tot ze iets gevonden hebben, hangen ze zich ergens vast. Bijvoorbeeld aan een tak. Een imker (opgebeld door een bange mevrouw met gevaarlijke steekbijen in haren hof) kan de bijen terug komen ophalen.

Nu goed. Als imker is het in deze maanden je voornaamste taak om deze zwermstemming te verminderen. Je wil namelijk niet dat je plots met een gehalveerd volkje zit. (voor de komende honingoogst is dat niet goed)
Dus we beperken hun zwermgoesting. Hoe? Wel ja, heel simpel, bij de bijen moet je het psychologisch spelen. We laten ze denken dat ze gezwermd hebben! Aha, een kunstzwerm! Dus we verplaatsen de oude koningin met een paar honderd werksterbijen, een paar ramen broed en voedsel naar een andere, lege kast. Dit noemen we de veger.

In de oude kast hebben we nu geen koningin meer, dit is een moerloos volk geworden. Werksters kunnen geen bevruchte eitjes leggen en zullen het probleem oplossen door redcellen te bouwen op vers gelegde eitjes (door de oude koningin). In deze redcellen worden de larfjes speciaal gevoed om koningin te worden. In mijn volgende post vertel ik hier wat verder over.

Het zoeken van de oude koningin was zeker niet gemakkelijk. Hoewel ze een groene bol op haar borststuk had (zoals deze) kon ze zich zeer goed verstoppen. We hadden 2 bakken om uit te zoeken en jawel, op het voorlaatste raampje zat ze! Eureka! De verplaatsing ging goed en de dag nadien zag ik bij mijn inspectie (een snelle glimps) 2 goede tekenen.
– De dode bijen lagen buiten op de vliegplank. Bij een interventie van dit formaat (het volledig doorzoeken van de kast) sneuvelen er sowieso wat bijen. Alleen een gezond volk verwijderd die uit de kast. Dus goed!
– Bovenop de kast ligt een glazen deksel hierdoor zag ik dat ze al vollop aan het bouwen zijn.

Hierbij ook nog enkele kiekjes.

Er werd zeer voorzichtig naar de gemerkte koningin gezocht. Met de groene bol op haar rug (binnekort misschien eens een fotoke van hare majesteit) dacht ik dat we haar gemakkelijk gingen vinden… maar niet dus.

In de eerste broedbak konden we de koningin niet vinden. Op naar de 2de broedbak… ZOVEEL BIJEN!!! Het volk bestaat nu zeker al uit een 50 000 bijen.

GEVONDEN op het voorlaatste raam!!

Ik ben zeer content met mijn begeleider want met de theorie alleen zou het toch niet zo goed lukken. De nodige tips&tricks leer je enkel al doende. Vandaag kwam het zwermen trouwens nog in het nieuws: link

Dan nog eentje over het boeren bij ons. De papa heeft gisteren voor het eerst zijn nieuw (koopje) zaaimachine kunnen testen. We zaaiden maïs (hieraan hebben de biekes helaas niets, het is voor de damhertjes), zonnebloemen (yes!) en koolzaad (dubbel yes voor de biekes!). De eerder gezaaide bloemenweide begint nu mooi te kiemen en verder doet de pas aangeplante houtkant (meidoorn, spork, sleedoorn en 4 wilgensoorten) het ook zeer goed.