8 mei 2011: de eerste keer dat ik een zwerm zag, de eerst keer dat ik een zwerm schepte. Totaal onverwacht vond ik deze zwerm in een klein boompje. Totaal onverwacht? Nu ja, als beginnend imker zie je wel eens wat over het hoofd, een pro had het vast wel zien aankomen.

Nu goed, een zwerm. De theorie zegt: men neme een emmer en schudde de bijen erin, zie dat je de koningin meehebt! Hmmm…
Ik had een geluk dat Fré ook bij mij thuis was en in een pak kon worden gestopt. Het gezegde dat een zwerm niet steeklustig is, klopte alvast bij ons. De bijtjes hadden enkel oog voor hun koningin. Enkele keren krachtig schudden aan het boompje boven de emmer leverde een hoop bijen IN en NAAST de emmer op. We goten de bijen (echt als een vloeistof, heel gek) in een klein kastje en hoopten dat we de koningin mee hadden. Na enkele minuten kwamen enkele bijen buiten de kast zitten waaieren (achterlijf omhoog en flapperen met de vleugels) -> dat was HET teken dat we de koningin mee hadden! Na 15 minuten zaten alle bijen braaf in de kleine kast.

9 mei 2011: ik dacht, we gaan die zwerm toch nog eens checken. BAM, weer een zwerm! Een andere dan ervoor want de eerste zwerm zat nog steeds braaf in de kast. Deze zwerm was afkomstig van een andere kast. Gezien het ook een voorzwerm was (zwermen gaat in verschillende stappen als je het niet tegenhoudt) kon ik deze gemakkelijk schepbare (zie foto) verenigen met de eerste zwerm (in een grotere kast weliswaar) met de dagbladmethode. Dat is niets meer dan een krant tussen de 2 bakken te leggen, in elke bak zit een verschillend volk, en na een dag door de krant knagen zijn ze elkaars geur gewoon en voelen ze zich 1 volk. De koninginnen hebben het uitgevochten gezien ik ze ’s avonds niet meer vond.

Gezien er in deze kast met 2 zwermen enkel vliegbijen zitten (en een koningin en een aantal darren) besloot ik deze te verwisselen met 1 van de volken die gezwermd (en dus verzwakt) was. De vliegbijen van dat andere volk zullen zich ook aansluiten bij de zwerm. De honingzolder verhuisde eveneens mee naar de zwermkast en de andere kast wordt nu bij gevoederd.

Wil je meer weten over het hoe en waarom van zwermen: http://www.konvib.eu/imkertechnieken-hoe-imkeren/270.html